AYET-İ KERİME

http://emelleri.blogspot.com.tr/2013/06/fakirlige-sebep-olan-seyler.html

24 Mart 2013 Pazar

ONUR MU? GURUR MU?


ONUR MU? GURUR MU?; İSLAM ÜMMET İ ve PEYGAMBERİNDEKİ!.sav... SEN! YOKSA, ŞEYTANA UYGUN GURURLUMUSUN?


ONUR MU?  GURUR MU?;  İSLAM ÜMMET İ ve PEYGAMBERİNDEKİ!.sav... 

SEN YOKSA ŞEYTANA UYGUN GURURLUMUSUN?
Onur ile gurur arasında milyonlarca km, hatta ışık yılları kadar fark vardır.. Onur bir erdemdir.. Gurur ise beş para etmez..
Gurur ortada büyütülecek sorun yokken abartılması "işin kapris boyutu" hiç çekilmez..
Onur yoksa "sende kaybol hayattan. varlığın hepten zarar.

Her insan onurlu doğar, ancak çok az insan onurlu ölebilir. Temelde toplumun baştacı yaptığı, yücelttiği insan saygınlığını ifade eden onur gibi bir değerin kaybedilmesi acı bir gerçektir.
Onurlu insan olmak dürüst olmayı gerektirir. Dürüstlük çok yönlü bir kavram olmakla birlikte insanın lehindeki veya aleyhindeki her konuda gerçeğin dışına çıkmaması şeklinde ifade edilebilir. Bir insana dürüst denilebilmesi için o insanın önce kendine karşı dürüst olması, daha sonra eşine, çocuklarına, ailesine, topluma karşı dürüst olması gerekir. Ailesine yalan söyleyen, çocuklarının rızkını kumar veya içki masasında harcayan, yaşlı anasının babasının üç beş kuruşunu alabilmek için her türlü numarayı yapan insanlar ya da vatandaşlarda hukuk dışı menfaat sağlayan kamu görevlileri her gün medyada yer almaktadır...

Onurlu insan olmak sadık olmayı gerektirir. 
Onurlu insan olmak farklı koşullarda değişik özelliklere de sahip olmayı gerektirir. Bu nedenle, ilkeli, dürüst ve sadık olmak özellikleri onurlu insanın en önemli sadece birkaç özelliğidir.


ONUR MU? GURUR MU?; 
Gurur şeytanın, Kur'an ahlakına uymadığında insanı ne derece perişan hale getirebildiğinin kanıtıdır. Gururlu bir insanın en belirgin özelliklerinden biri, “büyük olma isteği”dir. Bu şeytani istek, insanın ruhunu ve bedenini perişan hale getirir. Böyle bir insan gösterdiği ahlakın neticesi olarak hayatını azap içinde yaşamaya başlar...

Gururlu kişinin hiç gerçek dostu yoktur. Her konuda kendini büyük gördüğü, asla kendi nefsinden taviz vermediği için bu tip insanlara karşı genelde toplumda bir nefret oluşur. Böyle insanlar gerçek anlamda sevilmezler....
Gururlu bir insanın sinirleri sürekli gergindir. İş hayatında, ev hayatında, arkadaş toplantılarında sürekli olarak büyüklük elde etme gayreti içinde olduğundan hiç hata yapmamaya, bir açık vermemeye dikkat eder. ‘Gururu ezdirmeme’ adı altında gösterilen bu şeytani gayret, çok kısa sürede böyle kişilerin gergin bir kişilik geliştirmelerine neden olur...

Gururlu insan genelde “başkaları ne der?” mantığıyla hareket eder. Allah’ın rızasına uygun hareket etmek varken; “insanlar nasıl karşılar”, “beni küçümserler mi?” mantığıyla hareket ettiği için doğru tavır gösteremez. ..
Gururlu insan hiçbir ortamda rahat, samimi davranamaz. Bu durum tüm davranışlarına da etki eder. Rahat konuşamaz, rahat gülemez, hareketleri doğal değil, yapmacık olur. Tüm bu özellikler onu itici, sevilmeyen bir insan haline getirir... 


ONUR MU?  GURUR MU?; 
Allah cc  insanları Kendisi’ne kulluk etsinler diye yaratmıştır. Fıtratımızı da buna uygun şekilde boyun eğici, mülayim kılmıştır. Bu nedenle her insan sadakate, vefaya, sevgiye, mülayimliğe, mütevazi gönüllülüğe yatkındır, çünkü bunlar fıtratımızda vardır. Bu güzel ahlak özellikleriyle yaşadığımızda hem ruhumuz hem bedenimiz rahat ve huzurlu olur.
 Halbuki insan fıtrat olarak doğallıktan, samimiyetten, canayakınlıktan, rahat gülmekten, rahat konuşmaktan hoşlanır. Ruhu ve bedeni rahat hareket ettiğinde canlı, sağlıklı, dışa dönük olur...


Ona “Allah’tan kork” denildiği zaman, gururu onu daha da günaha sürükler. Artık böylesinin hakkından cehennem gelir. O ne kötü yataktır! 
وَاِذَا قٖيلَ لَهُ اتَّقِ اللّٰهَ اَخَذَتْهُ الْعِزَّةُ بِالْاِثْمِ فَحَسْبُهُ جَهَنَّمُ وَلَبِئْسَ الْمِهَادُ 
Bakara 206


BUDA ONURSUZ, GURURSUZ VE DİNSİZİN GURUR TAKİBİ ..
ALTINDA YATAN ERMENİ-İSRAİLİN BÖLGEYİ VAFTİZ ETME OYUNU..

Times Deprem zamanında gururlu olmak ölü sayısını artırır

25 EKİM 2011
LONDRA - Van ve Erciş'i vuran depremi İngiliz medyası ilk sayfalarından duyurmaya devam ediyor. Bugünkü başyazılarından birini Van depremine ayıran Times gazetesi, Türkiye'nin komşularından yapılan yardım taleplerini geri çevirmesini eleştirdi.

'Sallantılı mantık' başlıklı yazıda, bir deprem sonrasında zamana karşı yarışın yaşandığına dikkat çekilerek, dış yardımları reddeden Türk hükümetinin kararının 'duyarsızlık' ve 'zalimlik" olduğu iddia edildi.

Böyle zamanlarda gururun bir kenara bırakılması gerektiği belirtilen yazıda, "Türk gururu, erken ilk yardımda kurtulma şansı olabilecek kişilerin kanı ve kırık kemikleri üzerine inşa edilmemeli." ifadeleri dikkat çekti. 1999 Marmara depreminde Yunanistan'dan gelen yardım talebinin kabul edildiğini ve bunun üzerine Yunanistan ile komşuluk ilişkilerinin düzelmeye başladığını hatırlatan gazete, Van depreminin de yardım talebinde bulunan Ermenistan ve İsrail ile ilişkileri düzeltmek için bir vesile olabileceğine vurgu yaptı.

Times, Türkiye'nin hiç kuşkusuz on yıl öncesine nazaran daha modern, müreffeh ve güvenli olduğunu ancak hiçbir ülkenin depremle tek başına rahatlıkla baş edebilecek kadar modern ve kalkınmış olamayacağını savundu.

Bölgesel istikrarın 'dostluk' üzerine şekilleneceği vurgulanan başyazıda, "Türkiye kendisine bunu teklif eden ülkelerle çevrili. Bu sebeple söz konusu yardımları kabul etmeli." tavsiyesinde bulunuldu.


ONUR MU?  GURUR MU?;
İLGİLİ ALINTI SÖZLER..
Şüphe yok ki Allah, onların gizlediklerini de, açığa vurduklarını da bilir. O, büyüklük taslayanları hiç sevmez. لَا جَرَمَ اَنَّ اللّٰهَ يَعْلَمُ مَا يُسِرُّونَ وَمَا يُعْلِنُونَ اِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْتَكْبِرٖينَ  Nahl 23
    Alçak yerde tepecik, kendini dağ sayar. 
Başkalarının gururuna tahammül edemeyişimiz, kendi gururumuzu incittiği içindir.
Birçok kimseler, kendilerinde bulunduğu halde, başkalarında tefahur ve gururu sevmezler.
Büyük ve üstün insanın gururu yoktur ve ağırbaşlıdır. Küçük ise kendini beğenir ve ağırbaşlı değildir. 
Genellikle, bütün büyük yanlışlıkların altında gurur yatar.
Gurur, aslında bir ipotektir; üzerinde bulunduğu insanın kabiliyetinden tenzil edilmelidir ki, o kabiliyetlerin hakiki değeri meydana çıksın.
Gurur insanı mutluluktan uzaklaştırır. Lamartine
Gurur edeni Allah alçaltır, mütevazi gönüllü olanı yükseltir. Hadis-i Şerif
Gurur insanın düşüncesidir; söze dökülen onun pek küçük bir parçasıdır. 
Gurur, kıskançlık ve hırs insanların kalplerini ateşleyen üç ateştir. 
Gururdan doğan hülyalar, bedbahtlıklarımızın yegane kaynağıdır.
Gururumuz olmasaydı, başkalarının gururundan şikayet etmezdik. 
Gururun en güzelinde bile bir suç kokusu vardır.
Küçük işler basit insanları mağrur yapar. 
Malı ile sana karşı kibirlenen adama karşı kibirlenmek, Allah için tevazu sayılır. 
Ne mutlu o insana ki, kendi liyakatinden bahsetmeyecek kadar mağrurdur!.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımda

Fotoğrafım
https://www.facebook.com/VAHDED.HOCA SİTEMİZİ ZİYARET EDİP ÜYE OLURSANIZ ÇALIŞMALARIMIZA DESTEK VERMİŞ OLURSUNUZ ALLAH cc CÜMLE MÜMİNLERDEN RAZI OLSUN.