cUzayda Namaz Kılan Astronot Konuştu!
Uzayda namaz kılan ilk insan olarak tarihe geçen Malezyalı Astronot Dr. Şeyh Muzaffer Şüküri, uzayın Allah’ın varlığını gösteren kanıtlarla dolu olduğunu söyledi. Tüm Üstün Zekâlılar Derneği (TÜZDER)’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen Malezyalı Astronot Dr. Şeyh Muzaffer Şüküri, dün İstanbul Teknik Üniversitesi’nde konferans verdi. Türkiye’ye ikinci kez geldiğini söyleyen Dr. Şeyh Muzaffer Şüküri, 10 Ekim 2007’de uzaya çıkan 9. Müslüman astronot olduğunu ifade etti. 10 yaşından beri uzaya büyük bir ilgi duyduğunu belirten Malezyalı astronot, sürekli uzaya gitmenin hayalini kurduğunu, bu hayalini 35 yaşında gerçekleştirdiğini söyledi. Dr. Şüküri, 11 bin 435 kişi arasından Rusya’da eğitim almaya hak kazandığını ve 18 aylık bir eğitimden sonra uzay mürettebatına katıldığını aktardı.
ALLAH’IN VARLIĞINI DAHİ İYİ ANLADIM
12 gün kaldığı uzaydan dünyaya bakmanın çok farklı olduğunu anlatan Dr. Şüküri, “Uzaydan bakınca dünyanın ne kadar küçük olduğunu görmek Allah’ın varlığını gösteren güçlü bir kanıttır. Yıldızlara baktığınızda da Allah’ın varlığını hissediyorsunuz. Oradaki ambians bambaşka. Allah’ın büyüklüğünü hissetmeniz için sizin de gitmeniz lazım, ancak öyle anlarsınız. Anlatmak çok zordur. Keşke herkes oradan dünyaya bakıp büyük resmi görebilse. Ben videolar eşliğinde dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışıyorum. Nasıl bir ortam olduğunu insanlara aktarmak için çaba harcıyorum” dedi.
SİYASETÇİLERİ DE UZAYA YOLLAMALIYIZ
“Kendimi uzayda Allah’a daha yakın hissettim. Siyasetçileri de büyük fotoğrafı görmeleri için uzaya göndermeliyiz” diyen Dr. Şüküri, uzayda ezan sesini duyduğunu, bu durumu ekipteki arkadaşlarına söylediğini ancak, onların ezan sesi bilmemesi nedeniyle bu durumu fark etmediklerini düşündüğünü kaydetti.
HEM ÇALIŞTIM, HEM İBADET ETTİM
Uzayda kaldıkları sürece ekip arkadaşlarıyla uyumlu bir çalışma gösterdiklerini anlatan Malezyalı astronot Dr. Şeyh Muzaffer Şüküri, “Orada bir ekip olarak çalıştık. Hangi dinden, hangi milletten olursanız olun fark etmiyor. Müslüman olduğum için inancıma saygı duydular. Ekipteki arkadaşlarım namaz kılma, ibadetlerimi yerine getirme konusunda hem anlayış gösterdiler, hem de yardımcı oldular. Sıkıntı yaşamadım. Ama tabi ki uzaya asıl gidiş amacımız orada bilimsel araştırmalar ve deneyler yapmaktı. Hem çalıştım, hem ibadetlerimi yerine getirdim” diye konuştu.
DÜNYANIN MERKEZİNİN MEKKE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Dr. Şeyh Muzaffer Şüküri, namaz kılarken kıbleyi bulmakta zorluk çekip çekmedikleri sorusuna cevap verirken dikkat çekici bir öneride bulundu. Şüküri, şunları kaydetti: “Benden önce Müslüman olarak Kazakistan, İran ve Özbekistan’dan uzaya gidenler oldu. Müslümanlar için namaz önemli bir faktör. Bu nedenle uzayda da olsak namazı kılmamız gerekiyor. Uzayda abdesti teyemmüm yaparak aldım. Namaz kılarken de yerçekimi olmaması nedeniyle biraz zorlandım. Daha yavaş hareket ettim. Kıble için yüzünüzü dünyaya çevirmeniz yeterli oluyor. Malezya hükümeti âlimlere danışarak bana bir kılavuz hazırlamıştı. Kılavuzda nasıl namaz kılınacağı, nasıl abdest alınacağı, nasıl hareket edileceği yapması gerektiği şeyler yazıyordu. Kılavuzdan yararlandım. Namaz vakitlerini ise, uzaya fırlatıldığımız yeri baz alarak hesap ettik. Ben Mekke’nin zamanına göre namaz kılmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü dünyanın merkezi bence Mekke’dir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder